En rosé-isk vinprovning

Så var det maj och dags för ännu en vinprovning i Malmö. Eftersom vi är på väg in i sommar-, grill-, och skaldjurssäsongen valde vi att denna gång pröva Systembolagets roséviner. Vi valde Frankrike som utgångsland och ville se om vinerna blev bättre ju högre pris de hade. Avslutningsvis testade vi även ett Österrikiskt vin för att se om det skilde sig markant från fransoserna.

Alla vinerna var från 2010, inget av dem vann något på lagring, samtliga hade en önskvärd serveringstemperatur på ca 8 grader och alla rekommenderades att bli serverade som sällskapsvin, eller till fisk, kyckling eller sallad.

Rosévin och skaldjur säga vara en ypperlig kombination varpå vi som tilltugg hade med oss baguette, räkor, musslor och kräftor (dessvärre inte färska – samtliga kom från burk och i lake) för att se om dessa hjälpte eller stjälpte vinet.

Spritzer eller Dagens är en välkänd blandning (vitt vin och sprite/7up/mineralvatten) och i Norge uppskattas rött vin och cola precis som i Spanien (där drinken kallas Calimocho). Julian, vår bartender i testgänget, har serverat åtskilliga Saint Tropez (som är kombinationen rosévin + fanta) varpå vi avslutningsvis valde att pröva denna läskande variant för att se vad som skulle kunna bli en bra drink i sommarnatten.

De fem vinerna vi prövade
Skaldjur till vinerna
Julian och Alicia kontemplerar
I kombination med fanta blev såväl färg som smak en helt annan