Årets Kock 2009

Årets Kock gick av stapeln i Göteborg i Lisebergshallen den femte februari.

Årets finalister: Anna Johansson, Vendel at Sturehof, Malmö
Bertil Hammar, Stockholm Spis, Stockholm
Viktor Westerlind, Fredsgatan 12, Stockholm
Alexander Sjögren, Vendel Ales Stenar, Kåseberga
Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma
Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm

Efter att alla lagat två varmrätter på tid stod Viktor Westerlind till slut som segrare. Juryns motivering var: ”Perfekt helt enkelt! Med egen stil, elegant fräschör och väl tillagade råvaror har juryn enats om en vinnare som skapar naturlig mat med teknisk finess.”

Enligt Fredrik Eriksson, juryns ordförande, var det inget svår val och Viktor stod som klar segrare.

RestaurangAssistans önskar Viktor lycka till och säger grattis!

Årets kock

Juryn årets kock 2009
Intresset för tävlingen var stort redan tidigt på dagen
Råvarukorgen som var okänd för de tävlande
Viktor Westerlind: Varmrätt 1. Timjanstekt kotlettrad med choucroute på fänkål och purjolök, lökcrème, rostad lök, aprikoskompott och vinägersky
Råvarukorg två, känd för de tävlande
Leif Mannerström , Sjömagasinet, Göteborg och Mattias Dahlgren, Mattias Dahlgren Grând Hotel, Stockholm
Viktor Westerlind lägger en sista hand på varmrätt nummer två
Varmrätt två: Viktor Westerlind, Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta fylld med musslor samt svensk choucrote på fänkål. Serverad med räkpotatis och lågtempererad råräka, änglamatsgrönsaker samt fänkålsvelouté